plan van aanpak

het verzamelen en ordenen van gegevens met betrekking tot inkomsten, uitgaven en schulden, wordt gezien als de eerste stap op weg naar de oplossing of het beheersbaar houden van de schuldenproblematiek.

Meestal moet er veel meer worden geordend dan alleen de papieren. Deze papieren slingeren vaak rond in een onopgeruimd huis met gestresste mensen. 

Ruim eerst het huis op, dan kom je daarbij ook die papieren tegen die vervolgens op één vaste plek worden verzameld. De dingen die je  hierover afspreekt  zijn uitvoerbaar, het kost niets en het geeft voldoening. Ruim schuur of kelderbox op en gooi zoveel mogelijk weg is daarbij de eerste stap. Dan komt daar de ruimte vrij voor zaken die in huis in de weg staan.

Ruim ook lichaam en geest op, Schulden veroorzaken stress en dat geeft lichamelijke en geestelijke klachten. Inventariseer ook die en pak het aan. In voorbereiding op en gelijktijdig met de aanpak van de financiële huishouding kun je veel dingen zelf doen ide voldoening geven en geen geld kosten.

Ruim je relatie op, financiële problemen veroorzaken stress en stress zet realties onder druk. Vaak resulteert dit zelfs in een scheiding. Als men voornemens is te scheiden is het pas mogelijk om te starten met schuldhulpverlening als de scheiding is uitgesproken. Durf de situatie onder ogen te zien en neem hierin een besluit : Ga samen eendrachtig verder of stop met de relatie, maar modder niet door.

Ruim je conflicten op, ruzie met familie, buren of instanties vreten energie en die heb je hard nodig om aan het oplossen van je schulden te werken. Graag verwijs ik hiervoor naar de website  http://www.losjeconflictop.nl/  Laten we hopen dat dit gratis initiatief in 2013 wordt herhaald.