Blokken 1-2-3-4 + SBI code

                                                     

 

SBI - codes             

Ieder bedrijf dat zich inschrijft in het Handelsregister krijgt een SBI-code. Deze code geeft aan wat de belangrijkste activiteit van een bedrijf is.

SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling 2008 (voorheen BIK) en is opgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij gebruiken dit om bedrijven in te delen naar hun hoofdactiviteiten

Voor het telen van bloemen is er een ander nummer dan voor het telen van druiven.

Op dit moment vallen de budgetcoach, beschermingsbewindvoerder en inkomensbeheerder onder de SBI code 88999 Overige maatschappelijke dienstverlening. Als het tengevolge van de AMvB straks mogelijk gaat worden dat ook schuldhulpverleners hun diensten tegen betaling mogen gaan aanbieden, vallen straks ook zij wellicht onder deze code.
Je zou mogen verwachten dat er  voor deze groepen verschillende beroepscodes worden gemaakt.

Er wordt de laatste tijd veel geroepen over malafide spelers in deze markt en die moeten we uitbannen. Maar als we niet eens onderscheid tussen deze groepen kunnen maken en niet weten over welke aantallen we praten, past hier eerst nog even het zwijgen. Het siert de voorzitter van de BPBI  dat zij - op mijn vraag hoeveel professionele bewindvoerders Nederland kent - de schouders durfde op te halen.

Schulddienstverlening.com gaat  in overleg met belastingdienst, CBS, de kamer van koophandel en brache-en beroepsverenigingen proberen te bewerkstelligen dat dit onderscheid er gaat komen en breed wordt gecommuniceerd opdat deze beroepsbeoefenaren hun werk veilig, erkend en transparant kunnen doen en er - met name bij de belastingdienst - geen misverstand kan ontstaan over wat zij (mogen) doen.